Fotledsvrickning

90% av ledbandsskadorna i foten är en bristning av ledbanden på fotens utsida. Skademekanismen är ett supinationsvåld.

En skada på vävnaderna runt leden

En stukning eller vrickning betyder att man skadat vävnaderna runt leden. Ibland kan man också få en blödning i ett närliggande muskelfäste. Blödningen kan göra att det stukade stället blir svullet. Om man har stukat foten gör det ont när man stödjer på den. Det är vanligt att man stukar eller vrickar sig i samband med motion och idrott.

Högläge

Det känns ofta skönt att hålla den skadade kroppsdelen högt. För att dämpa svullnaden bör skadan hållas högre än hjärtat. Har man skadat foten kan man lägga sig på golvet och ha foten på en stol eller en stor kudde.

Linda leden för att förhindra svullnad

Skadan läker fortare om man kan minska blödningen. Det kan man försöka göra genom att linda den skadade kroppsdelen med en elastisk binda. Det är bra att linda hårt till att börja med för att minska svullnaden. Spänn den elastiska bindan maximalt mellan varje varv. Lossa på bindan när det har gått femton minuter. Om man känner domningar måste man lossa på bindan på en gång.

Det kan vara bra att ha ett förband runt skadan så länge det känns svullet eller gör ont. Om den elastiska bindan ska fungera som ett stödförband får den inte sitta för hårt. För att undvika att förbandet blir för hårt kan man spänna bindan maximalt och sedan släppa efter lite innan man lägger ett nytt varv.

Is kan lindra

Det kan kännas skönt att kyla ner det skadade området. Det kan man göra genom att lägga is i en plastpåse mellan lagren på den elastiska bindan. Ispåsen bör inte läggas direkt på huden, eftersom kylan kan göra skada.

Träna upp styrkan i fotleden

När man känner att man kan stödja på foten utan att det gör ont är det bra att börja träna upp styrkan i fotleden igen. Det gör man ofta automatiskt eftersom man börjar använda foten som vanligt. Om man har en tendens att ofta stuka fotleden kan det vara bra att lägga lite extra energi på att bygga upp musklerna runt leden. Ibland kan man behöva hjälp av sjukgymnast.

Symptom: Smärta och svullnad vid och runt fotknölarna på utsida, ev missfärgning.

Behandling: Akut-tryck, kyla samt högläge. Fortsatt behandling med successivt stegrad rörelse-, styrke-, balans- och kordinationsträning. Balansbräda är ett mycket bra träningsredskap. Tejpning samt fotledsstöd är bra att använda vid återgång till tuffare aktiviteter t.ex. fotboll.