Hallux rigidus

Stelhet i stortåleden
Artros, förslitning i stortåns grundled benämns hallux ridigus eftersom den medför rörelseinskränkning på grund av kraftiga pålagringar rund ledytans kanter.
Symptom;
Stelhet och belastningssmärta i stortåns grundled. Märks mest vid avveckling av steget.Ibland värk efter ansträngning. Dorsala exostoser kan medföra tryck av sko.Förslitning i stortåleden: Ett tillstånd där operationen sällan ger total smärtfrihet.

Atros i Stortån

I kroppens leder har man brosk som ger stadga och gör att skelettets ben kan glida mot varandra. Artros innebär en obalans mellan nedbrytning och uppbyggnad av brosk. Oftast får man artros från 50-årsåldern och uppåt och det är fler kvinnor än män som får det.

Orsaken till att man får artros i stortån är oftast okänd, men risken ökar efter skador och belastning.

När man har artros i stortåns grundled, den näst yttersta leden, kallas det också för stel stortå eller hallux rigidus.

Symptom

Besvären kommer smygande och stortån blir stel, svullen och gör ont när man går. Om man plötsligt får ont i tån brukar det inte bero på artros.

Behandling

Ofta kan det hjälpa med en rullsula eller stel sula i skon. Sådana skor gör att leden inte rör sig så mycket när man går och då gör det mindre ont. Man kan hitta skor med kraftiga rullsulor i en vanlig skoaffär.

Om man trots bra skor har besvär kan en ortopedtekniker prova ut eller tillverka en specialsula. (rullsula)

Ibland kan man få en kortisonspruta i den ömmande leden.

Åtgärd: Är du stel i stortå eller ankelled kan vi hjälpa dig med s.k. rullsulor på dina egna skor.eller på individuella fotbäddar (fotinlägg) ”Rullen” under fotbädden eller skon underlättar avveckling av steget och du känner att du går normalt igen.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.