Hallux valgus

Stortå deformiteter hallux valgus.
Hallux valgus är ett tillstånd som kännetecknas av att stortån blir sned och att det växer ut en knöl på insidan av stortån.Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer framförallt hos kvinnor, Orsaken får anses vara hereditärt (ärftligt) men skovalet är av stor betydelse.

Behandling

Bra skor och ortopediska inlägg

I de flesta fall behöver man inte söka hjälp hos läkare för hallux valgus eftersom det brukar räcka med att använda bra skor med gott om utrymme för foten. Det kan vara bra att komplettera med ett ortopediska fotbäddar (inlägg) som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån om man har hammartå. Ett sådant inlägg kallas ibland för främre pelott. Det finns också så kallade tryckavlastande ringar, mjuka ringar av skumgummi, som man kan lägga över ömma förhårdnader. Ringarna kan man köpa på apotek eller i affärer som specialiserat sig på fotvänliga skor.

Man kan prova ut olika specialgjorda ortopediska fotbäddar ( inlägg) som kan räta ut stortån lite

Åtgärd: Hallux valgus vi rekommenderar individuella ortopediska fotbäddar (fotinlägg) med pelott (upphöjning av framfotens tåleder) efter gipsavgjutning som stöder främre fotvalv. Och extra breda skor, ev utlästning över stortåleden.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.