Hälsporre

Hälsporre är resultatet av långtids överbelastning av de stora senytorna under fotsulan.

Detta ger upphov till smärtor i hälen. I ett försök att reparera upprepade småskador i senfästet börjar kroppen lagra in kalk där senan fäster sig till hälbenet. Efter hand utvecklas det ett litet kalkhorn på hälen; en så kallad hälsporre.

 

Förkalkningen känns inte. Den kan inte heller ses med ögat men på röntgen ser den ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Röntgen brukar dock inte behövas för att läkaren ska kunna ställa en diagnos, eftersom det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.

Symptom

Om man har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när man går och står. Smärtan avtar ofta när man har gått en stund.

Behandling

Oavsett vad man gör brukar besvären för det mesta gå över så småningom, men i första hand bör man se över sina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Man kan prova stötdämpande hälkil som finns att köpa i  skoaffärer och sportbutiker.

Om besvären beror på motion bör man vila från framförallt löpning och promenader, tills smärtan försvunnit. Aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, går däremot bra.

Vid svårare besvär kan man behöva personligt utformade inlägg i skorna. De finns att köpa hos ortopedtekniker. Behöver man hjälp att komma i kontakt med en sådan kan man rådfråga sin läkare.

Sjukgymnastisk behandling med bland annat stretchning kan lindra besvären.

Om de behandlingar som har tagits upp här inte hjälper kan läkaren ge en kortisonspruta under hälen. Det gör att smärtan försvinner men innebär också att risken att man överbelastar och skadar foten ökar. Därför brukar läkare försöka att undvika det.

Om man har svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att behandlas med så kallad stötvågsbehandling eller en operation.

 Åtgärd: Individuella ortopediska fotbäddar (fotinlägg) med urgröpning för sporren och extra stötdämpning. Stötdämpande hälsporrekil används som avlastning.

Det kan ta en längre tid att bli av med hälsporre och plantar fasciit, ibland upp till ett år. Därför är regelbunden och konsekvent avlastning viktig för att hjälpa kroppen att läka ut problemet.

 

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.