Hammartå

Hammartåställning i samband med hallux valgus eller isolerat och även klotår och klubbtår kan uppstå på grund av bristande utrymme i dåliga skor eller av sjukdoms tillstånd som RA, artros och neurologiska sjukdomar – sekundära till olika smärttillstånd.

Allmänt

Om man har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida, bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.

Hammartå beror oftast på att man har haft för trånga skor. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Symptom

När man har hammartå är en eller flera tår krökta och gör oftast ont. Ovanpå kan det finnas en förhårdnad som ömmar.

Behandling

Om man inte har så stora besvär kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och skor som inte klämmer. Det kan kännas skönt om man badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Är besvären stora kan man behöva opereras.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.

Åtgärd: Fotbädd (fotinlägg) med pelott som rätar ut tåvinkeln. Sko med högre tådel.