Mortons Syndrom

Känselnerven mellan 3:e och 4:e tån kan ibland komma i kläm och bilda en ömmande nervknuta, som kan ge svår belastningssmärta i form av värk med en huggande känsla.

 

Allmänt

Om man har ont i främre delen av foten kan det bero på Mortons sjukdom. Den orsakas av att en nerv under en längre tid kläms mellan två av framfotens ben. Retningen kan göra att nerven förtjockas och kläms ytterligare.

Mortons sjukdom är ganska vanlig och förekommer i alla åldrar. Kvinnor drabbas oftare än män. Bakgrunden kan vara skor som passar dåligt eller är för hårt åtsnörda eller att det främre fotvalvet är lite nedsjunket, men ofta finns ingen tydlig orsak. De flesta blir av med besvären genom att byta skor eller skaffa speciella skoinlägg.

Symptom

De vanligaste symtomen är att främre delen av foten

tillfälligt domnar bort

gör mycket ont, som en brännande och skärande känsla som kommer och går.

Besvären brukar förvärras när man belastar foten.

Behandling

Om man har bra skor minskar besvären. Skorna ska vara breda och ha stöd för det främre fotvalvet. Speciella skoinlägg, som kallas främre pelott, kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte längre ligger i kläm. Skoinläggen kan köpas i vissa skobutiker eller provas ut av en ortopedtekniker.

Initialt kan man pröva att behandla med en ( en främre pelott ) som stöder upp de mellersta tåbenens ledhuvud och ökar utrymmet så att nerven avlastas.

Åtgärd: Vi rekommenderar för avlastning individuella fotbäddar (fotinlägg) efter gipsavgjutning.