Överbelastningsskador

De flesta sjukdomar har tydlig och klar orsak, däremot är överbelastningsskador i de flesta fall svårt att hitta exakt orsak till. Mest drabbade är idrottsaktiva personer. En del skador är yrkesrelaterade och därför kan betraktas som arbetsskador.

En av de vanligaste orsakerna till överbelastningsskador i fot och ben är fel inställning i foten. En pronation överdriven inåtvikning av foten kan ge överbelastnings-/smärttillstånd i fot, knä och höft men även i ländrygg.

De vanligaste orsakerna till överbelastningsskador

Överbelastningsskador kan bero på en rad saker, men de vanligaste är:

• Din träning är för hård, långvarig och ensidig.
• Du ökar din träningsdos för snabbt
• Du har ändrat träningsutrustning eller underlag
• Du har tidigare skador, muskulär obalans eller benlängdsskillnader

Överbelastningsskador beror ofta på en kombination av orsaker, och inte bara en specifik. Det viktigaste är dock att ha i åtanke att det handlar om för mycket belastning över för lång tid utan att kroppen får chans att återhämta sig. Vad som är för mycket träning är svårt att säga, då det skiljer sig från individ till individ, det är därför det är så viktigt att lyssna på kroppen.

Hur du förebygger överbelastningsskador

Öka inte din träningsmängd för fort. Välj en löparsemester som är anpassad efter hur vältränad du är när du åker. Att gå från att hemma ha sprungit en gång i veckan till att på semestern springa två gånger om dagen kan snabbt leda till överbelastningsskador då din kropp inte är van vid den höga träningsmängden.

Tänk på att börja försiktigt om du byter träningsskor eller underlag. Både underlag och nya träningsskor kan orsaka problem om din kropp inte är van vid de nya förhållandena. Se därför alltid till att börja försiktigt så att din kropp får tid att vänja- och vila upp sig.

Skär ner på träningen om du känner smärta. Det är egentligen inte svårare än det låter; om du känner att du har ont så vila. Att fortsätta pressa kroppen när den tydligt sagt ifrån kan ofta leda till mer långvariga skador.

Värm alltid upp! Om dina leder och muskler är uppvärmda innan du börjar springa så minskar risken för skador markant.

Ett pronationsfel kan du avhjälpa med ett par formgjutna fotbäddar (fotinlägg) som stöder foten. Detta ger ökad komfort avlastning och minskad trötthetskänsla i ben och rygg.

Åtgärd: Om man ofta har återkommande besvär från knän och fötter av löpning. Kan det vara läge att göra en noggrannare analys av sitt löpsteg och eventuellt anskaffa formgjutna fotinlägg (fotinlägg) eller bättre skor.

1
2