Plantar fasciit

Plantar fasciit smärtan kommer plötsligt eller smygande och börjar i hälkudden i en punkt på insidan insidans främre del av hälen som kan sträcka sig mot mitten av fotvalvet och bakre delen av vristen. Första tecknet är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila.

 

Ont i hälen

Ont i hälen är ett mycket vanligt besvär, som kan kännas på olika sätt. En del sitter i och under hälen, andra sitter baktill runt hälsenan.

Vanligast är att man får besvär efter att man belastat hälen mycket kraftigt eller för mycket under för lång tid, och många problem beror på dåliga skor. 

Oftast går besvären över av sig själv även om det kan ta tid. Ibland kan man behöva någon form av behandling.

Behandling

Vad man behöver för behandling när man har ont i hälen beror på vad orsaken till problemen är, men det är bra om man försöker ta tag i problemen så tidigt som möjligt eftersom besvär med hälarna kan bli långvariga.

I de allra flesta fall räcker det med att se över sina skor och till exempel försöka avlasta området som gör ont, eller skaffa speciella inlägg.

Det kan också vara bra att anpassa eller ändra sin träning. Ibland kan man behöva sjukgymnastik.

Åtgärd: Individuella ortopediska fotbäddar (fotinlägg) med urgröpning för plantar fasciit och extra stöddämpning. Avlastande stötdämpningssula eller hälkil.

Det kan ta tid att bli av med hälsporre och plantar fasciit upp till ett år. Därför är regelbunden och konsekvent avlastning viktig för att hjälpa kroppen att läka ut problemet.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall.