Reumatism

De flesta patienter med reumatoid artrit har sjukdomen i händerna och engagemang i fötternas olika leder. Reumatismen förstör ledkapslar och ledband. I regel uppstår deformiteter, exempelvis valgusställning i fotleden, lateral deviation av framfoten, hallux valgus och Hammartå. Tillsammans med de inflammatoriska förändringarna, med ibland stora destruktioner av leder och engagemang av senor och senskidor, ger deformiteterna ofta så svåra besvär att kirurgisk behandling blir nödvändig.

Allmänt

Ledgångsreumatism är en inflammationssjukdom som oftast börjar i händerna och fötterna. Lederna omges av ledkapslar som förbinder skelettet och gör det rörligt. När ledkapseln inflammeras får man ont och svårare att röra sig.

Det är oklart varför man får ledgångsreumatism men risken ökar om man röker eller har släktingar med besvär.

Många kan få svårare att klara vardagssysslor, men det finns en hel del hjälpmedel som kan underlätta tillvaron.

Symptom

När man får ledgångsreumatism är det vanligt att

man har värk i lederna, på båda sidor av kroppen

man känner sig stel och öm när man rör sig, särskilt på morgonen

lederna blir svullna, ömma och ibland varma

man är trött.

Behandling

Det går inte att bota reumatism, men med mediciner och sjukgymnastik kan inflammationen dämpas och smärtan lindras. Även om man har ont ska man försöka röra sig så mycket som möjligt. Om man får problem med fötterna kan det hjälpa att ha inlägg och skor som ger bra stöd

Vi har många olika skor och sandaler med individuella fotbäddar (fotinlägg) för avlastning av ömma ställen. Vi tillverkar sk. RA-tofflor efter gipsavgjutning i olika utförande för inomhusbruk.

Tag kontakt med din läkare vid svåra fall